rope1 rope1
Bloedkuul

Bloedkuul

Bloedkuul Bock is zoetig van smaak met een licht aroma van gebrande mout. Evenwichtig in geur en smaak met karameltoetsen en een subtiel moutbittertje in de afdronk. De combinatie van bitter en zoet geeft Bockbier zijn eigen karakter.

De Bloedkuul is de brute bijnaam van het voetbalstadion van NEC. Het Goffertstadion ligt in het gelijknamige Goffertpark, een stadspark dat tussen 1935 en 1939 werd aangelegd in Nijmegen door grote groepen werklozen. Een werkverschaffingsproject waarin vier jaar lang uitsluitend met schoppen en kruiwagens werd gewerkt.

bloedkuul

Opening van het Goffertstadion door Prins Bernhard in 1939. Foto: RAN


De zwaarste klus was het uitgraven van een diepe kuil voor de bouw van het stadion. Dat ging gepaard met bloed, zweet en tranen: in totaal werd er 80.000 kubieke meter grond verplaatst, volledig met de hand. De mannen hadden dagelijks de bloedblaren op de handen staan. Vandaar de bijnaam ‘de Bloedkuul’ voor het Goffertstadion.

Bij de opening in 1939 door prins Bernhard bood het stadion plaats aan liefst 30.000 mensen, tegenover de 12.500 zitplaatsen van de huidige, moderne Goffert. Destijds lag er naast het voetbalveld een 436 meter lange sintelbaan én een 440 meter lange wielerbaan. Na De Kuip in Rotterdam en het Olympisch stadion in Amsterdam was De Goffert in 1939 het op twee na grootste stadion van Nederland.

bloedkuulmain